Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Σπιτιού

2014-01-11 16:12

Ομάδα μαθητών: Σωφρονίου Χρυσόστομος, Στυλιανού Σοφία,  Κυριάκου Άρτεμις,  Παναρέτου Κατερίνα

Συντονιστές καθηγητές: Νικόλας Νικολάου, Ελένη Πισιάρα

Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Σχολική Χρονιά 2011 – 2012

Είχαμε ακούσει πρόσφατα για το πρόστιμο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Κύπρο σε σχέση με τους αέριους ρύπους (διοξείδιο του άνθρακα) που εκπέμπει στην ατμόσφαιρα. Το πρόστιμο αυτό μεταφέρθηκε στους λογαριασμούς της Αρχής Ηλεκτρισμού και όταν ασχοληθήκαμε λίγο με το θέμα είδαμε ότι τους περισσότερους ρύπους στην Κύπρο, τους εκπέμπουν τα σπίτια και από τα σπίτια έρχεται και η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας. Μέσα από αυτή την ενασχόληση μας, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τον βιοκλιματικό σχεδιασμό ενός σπιτιού και τι μπορεί αυτός να μας προσφέρει στη σημερινή Κυπριακή κοινωνία. 

       Πριν κάνουμε οποιεσδήποτε άλλες δράσεις ενημερωθήκαμε μέσα από τη βιβλιογραφία για το βιοκλιματικό σχεδιασμό και ποια στοιχεία πρέπει να έχει ένα σπίτι, έτσι ώστε να χαρακτηριστεί σαν βιοκλιματικό και να μπορεί σε κάποια φάση να γίνει και αυτόνομο ενεργειακά.

      Στη συνέχεια κάναμε μια έρευνα στο σχολείο για να δούμε κατά πόσο είναι ενημερωμένοι οι μαθητές για το βιοκλιματικό σχεδιασμό και την επεκτείναμε κάπως και σε οικίες στη Λεμεσό, έτσι ώστε να δούμε τι στοιχεία χρησιμοποιούν σήμερα στα σπίτια που είναι κτισμένα.

      Αφού τελειώσαμε με τις έρευνες μας, πήραμε κάποιες συνεντεύξεις από ειδικούς πριν παρουσιάσουμε τη δική μας εισήγηση. Συνεχίζουμε με τις δικές μας εισηγήσεις σε ένα ήδη υφιστάμενο σπίτι αλλά και τους λόγους που κάνουμε αυτές τις εισηγήσεις, αντίστοιχα. Αφού κάναμε τις εισηγήσεις κάναμε και μια μακέτα, έτσι ώστε να παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα μας με ένα εντυπωσιακό τρόπο.

      Τελειώνουμε με τα συμπεράσματα μας και γενικά με οτιδήποτε έχουμε παρατηρήσει με την ενασχόληση μας με αυτή την ερευνητική και κατασκευαστική εργασία. Επίσης όταν τελειώσαμε με την έρευνα μας, την κατασκευή και ότι άλλο είχαμε να κάνουμε μέσα από την έρευνα μας, ετοιμάσαμε δύο αφίσες, την μακέτα και ηλεκτρονική παρουσίαση και τα παρουσιάσαμε ήδη στο πρώτο Παγκύπριο συνέδριο μαθητών καθηγητών για τις φυσικές επιστήμες που έγινε στο Πισσούρι από τις 2 μέχρι τις 4 Μαρτίου 2012. Μια μεγάλη περίληψη της εργασίας εδώ: 05 spiti.pdf (3410903)