Εξοικονόμηση ενέργειας στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου

2014-01-12 18:51

Ομάδα μαθητών: Μιχαήλ Ραφαέλα, Γεωργίου Μαρία, Παύλου Ειρήνη, Παναγή Γεωργία, Χρυσάνθου Κωνσταντίνος

Συντονιστές καθηγητές: Νικόλας Νικολάου,  Ευρούλα Ευριπίδου

Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Σχολική χρονιά: 2010 – 2011

 

Εισαγωγή

Αυτό είναι ένα σύγχρονο θέμα που απασχολεί τον καθένα από μας.  Σε μια εποχή κλιματικών αλλαγών πιστεύουμε πως με τη σειρά μας μπορούμε να συμβάλλουμε και εμείς με τον δικό μας τρόπο στο να μην επιδεινωθεί το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Αιτία του να λάβουμε συμμετοχή ήταν οι λογαριασμοί του ρεύματος οι οποίοι έπεσαν στα χέρια μας με υπέρογκα ποσά. 

Έτσι εμείς αποφασίσαμε πρώτα  να ενημερωθούμε σχετικά με το θέμα αυτό και μετά να δράσουμε. Μετά τη δική μας ενημέρωση προχωρήσαμε στη διανομή ερωτηματολογίων σε καθηγητές και μαθητές για να δούμε κατά πόσο είναι ευαισθητοποιημένοι σχετικά με το θέμα της εξοικονόμησης. Δυστυχώς τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά και καταλάβαμε ότι οι μαθητές δεν εξοικονομούν καθόλου ενέργεια παρόλο που με μια απλή κίνηση θα μπορούσαν να το κάνουν. Μετά τη διανομή ακολούθησε επεξεργασία αποτελεσμάτων και σύγκριση ανάλογα με τις τάξεις.  Τα ίδια ερωτηματολόγια δόθηκαν και σε καθηγητές. Μετά την εξαγωγή των συμπερασμάτων από τα ερωτηματολόγια αποφασίσαμε να ενημερώσουμε τους μαθητές όσο και τους καθηγητές για την σημασία της εξοικονόμησης. Βάλαμε αφίσες στους τοίχους σχετικές με το θέμα, αναρτήσαμε πινακίδα και μοιράσαμε τρίπτυχα. Μετά την ενημέρωση τους  αποφασίσαμε και με την δική τους βοήθεια να πάρουμε δραστικά μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Αποφασίσαμε να κλίνουμε τα φώτα και τις θερμάνσεις σε περίπτωση που δεν ήταν αναγκαίο. Σε περίπτωση που δεν το έκαναν άτομα από την ομάδα αναλάμβαναν να το κάνουν οι ίδιοι. Επιπλέον κάναμε service στο λέβητα του πετρελαίου και κλίναμε το κλιματιστικό από τις αίθουσες των καθηγητών όταν δεν ήταν μέσα και το κλιματιστικό ήταν σε λειτουργία. Διαπιστώσαμε επίσης ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές τα διαλείμματα δεν ήταν κλειστοί έτσι ζητήσαμε  από τους υπεύθυνους καθηγητές να τους κλίνουν ή όταν ξεχνούσαν το αναλαμβάναμε εμείς αυτό. Ακόμα  στείλαμε μια επιστολή  στην εφορεία του σχολείου όπου ζητήσαμε οι προβολείς να είναι ανοιχτοί μέχρι τις 11 μμ. για να μην σπαταλείται ρεύμα άδικα.

Μπήκαμε στη διαδικασία για να  βγάλουμε πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του σχολικού κτιρίου και οι μαθητές φρόντισαν να πάρουν τα απαραίτητα στοιχεία που χρειαζόταν καταφέρνοντας έτσι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία για έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης. Μαθητής έπαιρνε ενδείξεις του ρεύματος για διάφορες στιγμές της μέρας, ώστε να δούμε πόσο ρεύμα χρειάζεται. Μετά από όλα αυτά και όλες αυτές τις προσπάθειες που καταβάλαμε , πήραμε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος εκείνης της χρονιάς για να τους συγκρίνουμε με προυγούμενης. Περισσότερα για την εργασία και τα αποτελέσματα της, μπορείτε να διαβάσετε από την αναφορά την οποία μπροείτε να κατεβάσετε εδώ: 07 exikonomisi.pdf (995673)