Κομποστοποίηση στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου
Κομποστοποίηση στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου
Ομάδα μαθητών: Θεοδώρου Νίκη, Ανδρέου Χριστίνα, Θεοφάνους Ρογήρος, Παναγιώτης Κουτρουζάς, Παναγιώτης Ανδρέου, Χριστοδούλου Λουκία, Μελή Λίνα.
Συντονιστές καθηγητές: Νικόλας Νικολάου, Αλέξανδρος Γρίβας
Λύκειο Αγίου Αντωνίου
Σχολική χρονιά 2011 – 2012
Η Κομποστοποίηση είναι μια μέθοδος ανακύκλωσης των οργανικών αποβλήτων. Στη Κύπρο η ανακύκλωση είναι σχετικά νέα και ο κόσμος δεν είναι ακόμα συνυφασμένος με τον όρο της ανακύκλωσης και με αυτή μας τη κίνηση θέλαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο περισσότερο για τη διαδικασία της ανακύκλωσης των οργανικών αποβλήτων έτσι ώστε να δει ο κανείς ότι δεν είναι κάτι δύσκολο να κάνει ο καθένας στο σπίτι.
Στη Βόρεια Ευρώπη όλοι οι κάτοικοι κάνουν ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων είναι μια κουλτούρα που έχει ξεκινήσει από καιρό και έχουν φτάσει στο σημείο κάθε σπίτι να κάνει το δικό του οργανικό χώμα. Στη Κύπρο απέχουμε πολύ ακόμα και θέλουμε με αυτό τον τρόπο να βάλουμε και εμείς το δικό μας λιθαράκι για προστασία του περιβάλλοντος.
Πρόλογος
Μέσα από αυτή μας την ενέργεια Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την κομποστοποίηση που αποσκοπεί στην παραγωγή φυτικού λιπάσματος. Βασικός μας στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος μειώνοντας τα απορρίμματα στις χωματερές, εφόσον όλα τα οργανικά απόβλητα θα χρησιμοποιούνται στον κομποστοποιητή του σχολείου μας. Ξεκινώντας την έρευνα μας πάνω στο θέμα μας για την κομποστοποίηση, ενημερωθήκαμε για τη κομποστοποίηση, έτσι ώστε να γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές με τι θα ασχολούμασταν. Πιο περιεκτικά κινηθήκαμε στο τι ωφελεί η κομποστοποίηση μέχρι σήμερα, από ποια υλικά μπορεί να γίνει και γιατί είναι τόσο φιλικό προς το περιβάλλον. Επίσης είχαμε μάθει απλά θεωρητικά την μέθοδο της κομποστοποίησης, κάτι που στην συνέχεια, μάς ήταν χρήσιμο και πολύτιμο.
Μετά την εισαγωγή μας και μετά από ερεύνα μας στο διαδίκτυο βρήκαμε σχέδια από μερικά δείγματα κομποστοποιητών που να μην απαιτούν όμως ιδιαίτερη δυσκολία για να μπορούμε και εμείς να φτιάξουμε κάτι ανάλογο στο σχολείο μας. Σχεδιάσαμε λοιπόν την κατασκευή με την οποία θα δουλέψουμε, η οποία είναι φτιαγμένη από ξύλο και είναι σε διαστάσεις 100x80x80 εκατοστά. Δεν είναι αρκετά μεγάλος έτσι ώστε να γεμίζει πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Με αυτές τις διαστάσεις πιστεύουμε είναι ιδανικές για να πετύχουμε την κατασκευή ενός αποτελεσματικού κόμποστ. Κάναμε όμως κάποιες αλλαγές για να προσαρμόσουμε την κατασκευή με την αλλαγές του κλίματος στην Κύπρο.
Στην συνέχεια της έρευνας μας, δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο για γενικές γνώσεις για τη κομποστοποίηση. Μοιράσαμε το ερωτηματολόγιο σε όλους τους μαθητές στο σχολείο μας για να μπορούμε να έχουμε τις απόψεις τους και έτσι να παραστήσουμε σε γραφικές παραστάσεις τις απαντήσεις εξάγοντας τα κατάλληλα συμπεράσματα. Ένα βασικό συμπέρασμα που βγήκε από την ερεύνα ήταν το ότι οι περισσότεροι μαθητές, παρόλο που δεν γνώριζαν τι είναι η κομποστοποίηση, όταν ρωτήθηκαν αν πιστεύουν ότι είναι καλό για το περιβάλλον απάντησαν θετικά.
Αφού τελειώσαμε με το ερωτηματολόγιο και τα αποτελέσματα που είχαμε από το ερωτηματολόγιο αποφασίσαμε να πάρουμε κάποιες συνεντεύξεις με άτομα που έχουν ασχοληθεί με την κομποστοποίηση έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι για αυτό που θα κάναμε ότι θα μας έδινε στο τέλος κόμποστ. Μέσα από τις συνεντεύξεις έγινε κάποια αναθεώρηση των αρχικών μας σχεδίων και ξεκινήσαμε με τη κατασκευή του κομποστοποιητή μας. Ο κομποστοποιητής μας έχει κατασκευαστεί και βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο μοτοροστάσιο του σχολείου μας.
Λίπασμα παρασκευάστηκε την επόμενη σχολική χρονιά, η εργασία έγινε τη σχολική χρονιά 2011 - 2012 και παρουσιάστηκε στο 1ο Παγκύπριο Συνέδριο μαθητών καθηγητών για τις θετικές επιστήμες τον Μάρτιο του 2012 στο ΠισσούριΤέλος, το μόνο που παραμένει ημιτελές είναι το φυτικό μας λίπασμα που για να τελειοποιηθεί χρειάζονται κάποιοι μήνες. Αποφασίσαμε να κάνουμε τη πρώτη μας παραγωγή σε κόμποστ με τη νέα χρονιά έτσι ώστε να μπορέσουμε να παράξουμε κόμποστ χωρίς να έχουμε στο ενδιάμεσο διακοπές. Για μια πιο ολοκληρωμένη αναφορά πατήστε εδώ: kompostopoiisi.pdf (1391090)