Το μποζόνιο Higgs (Σωματίδιο του Θεού) και ο ρόλος του Μεγάλου Αδρονικού Επιταχυντή στην Ανακάλυψη του

2014-01-06 12:02

Το μποζόνιο Higgs  (Σωματίδιο του Θεού) και ο ρόλος του Μεγάλου Αδρονικού Επιταχυντή στην Ανακάλυψη του

Ομάδα Μαθητών: Ιωάννου Παναγιώτης, Λεωνίδου Άντρεα, Βαφέα Ραφαέλα, Παναρέτου Κατερίνα

Συντονιστής Καθηγητής: Νικόλας Νικολάου

Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Σχολική χρονιά 2012 - 2013

 

Στη δική μας εργασία θα ξεκινήσουμε με το τι είναι το πρότυπο μοντέλο και θα αναφέρουμε τα στοιχειώδη σωματίδια και τις ιδιότητες τους, τις αλληλεπιδράσεις που υπάρχουν στη φύση, οι οποίες περιγράφονται από το πρότυπο μοντέλο. Στη συνέχεια  θα αναφέρουμε κάποια διαγράμματα Feynmman που περιγράφουν στοιχειώδεις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σωματιδίων και θα τελειώσουμε την αναφορά μας στο πρότυπο μοντέλο με το σωματίδιο και το μηχανισμό Higgs και πώς μέσα από το μηχανισμό προσδίδεται μάζα στα σωματίδια. Στη συνέχεια θα αναφερθούμε στον κυκλικό επιταχυντή LHC που βρίσκεται στα Γαλλοελβετικά σύνορα και στα επιμέρους πειράματα του. Θα τελειώσουμε με την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs και τα συμπεράσματα μας.  

 

Το καθιερωμένο Πρότυπο εκφράζει το σύνολο των εξισώσεων που περιγράφουν τις ιδιότητες και τη συμπεριφορά όλων των στοιχειωδών σωματιδίων. Το μοντέλο περιγράφει πώς λειτουργούν οι τρεις από τις τέσσερις φυσικές δυνάμεις: η ηλεκτρομαγνητική δύναμη, δηλαδή ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός και το φως· η ισχυρή πυρηνική δύναμη, η οποία συγκρατεί τα σωματίδια στον πυρήνα των ατόμων· και η ασθενής πυρηνική δύναμη, η οποία περιγράφει ορισμένες μορφές ραδιενεργών αντιδράσεων. Το μοντέλο δεν έχει καταφέρει να ενσωματώσει τη βαρύτητα -η καλύτερη περιγραφή αυτής της δύναμης μέχρι σήμερα είναι η Γενική Σχετικότητα του Αϊνστάιν, η οποία όμως είναι ασύμβατη με το μοντέλο.

Η ερευνητική αυτή εργασία έγινε τη σχολική χρονιά 2012 - 2013 στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου και παρουσιάστηκε στο 2ο Παγκύπριο Συνέδριο μαθητών καθηγητών για τις θετικές επιστήμες. περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο: 02 higgs.pdf (1147718)