Γένεση του Σύμπαντος !!! Θρησκεία ή Επιστήμη;

2014-01-09 22:46

Γένεση του Σύμπαντος !!! Θρησκεία ή Επιστήμη;

Ομάδα μαθητών:  Παναγιώτα Κωνσταντίνου, Μαρία Αχιλλέως, Χρυσάνθη Σταυρινού, Σάββας Παπασάββας, Γεωργία Πίττα

Συντονιστές καθηγητές: Νικόλας Νικολάου, Παναγιώτης Βασιλείου.

Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Σχολική χρονιά 2011 – 2012

 

Μια ομάδα μαθητών στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου μαζί με τους συντονιστές καθηγητές μας, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τη Γένεση του Σύμπαντος σε  βάθος και να καταγράψουμε επίσης τις απόψεις των συμμαθητών μας σε αυτό το θέμα. Δηλαδή, από πού προήλθε το Σύμπαν; Ποιος το δημιούργησε; Ήταν αυθόρμητη η δημιουργία του ή μήπως υπάρχει κάποια ανώτερη δύναμη που τα έχει προκαλέσει; Όλα αυτά τα ερωτήματα πιστεύουμε ότι βασανίζουν το μυαλό του κάθε νέου σήμερα.

Η διαμάχη επιστημόνων και θεολόγων ή εκπροσώπων της Εκκλησίας για την προέλευση του σύμπαντος και της γήινης ζωής ταλαιπώρησε την ανθρωπότητα σε όλο το διάστημα των νεότερων χρόνων.  Ήταν μια διαμάχη για την εξουσία της «πίστης» ή του «ορθού λόγου», που ξεκίνησε το μεσαίωνα με τη διεκδίκηση των επιστημόνων να ερευνούν χωρίς το φόβητρο της Ιεράς εξέτασης.

Η ιδέα ότι το σύμπαν που σήμερα παρατηρούμε δημιουργήθηκε από μια τεράστια έκρηξη, που διεθνώς έχει επικρατήσει να ακούγεται με τις λέξεις big bang, είναι ευρέως διαδεδομένη και αποδεκτή από την σύγχρονη λαϊκή παιδεία σε όλα τα επίπεδα.

Όμως, μια νέα περίοδος έχει ξεκινήσει στις σχέσεις επιστήμης και θρησκείας μετά από πολλούς αιώνες σύγκρουσης και ανταγωνισμού. Σήμερα, η επιστήμη εισβάλλει ορμητικά στα χωράφια της θρησκείας: πολλοί επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να εξηγήσουν τη γένεση και την εξέλιξη του σύμπαντος, την προέλευση της ζωής, το αίνιγμα της νοημοσύνης κα της ανθρώπινης συνείδησης. Όλα αυτά στηρίζονται σε δύο βασικές θεωρίες:  Είτε η ζωή και το σύμπαν δημιουργήθηκε το ίδιο αυθόρμητα μέσα από φυσικές διεργασίες, είτε ο Θεός της βίβλου είναι ο δημιουργός του σύμπαντος.

Αφού ενημερωθήκαμε για τη Δημιουργία του Κόσμου μέσα από την Παλαιά Διαθήκη και για τη Γένεση του Σύμπαντος μέσα από αρκετές ιστοσελίδες αλλά και μέσα από βιβλία φυσικής, ετοιμάσαμε ένα ερωτηματολόγιο με σκοπό να ενημερώσουμε τους συμμαθητές μας για το θέμα που μελετούμε. Μέσα από την έρευνα έχουν εξαχθεί αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, τις αντιλήψεις των μαθητών σχετικά με τη διαμάχη των δύο κόσμων αλλά και το γεγονός ότι αρκετοί έχουν ασχοληθεί με το θέμα αυτό στο παρελθόν.

Η μελέτη μας δεν έχει σκοπό να  δώσει απάντηση στο ερώτημα «Θρησκεία η Επιστήμη», απλά μέσα από την έρευνα που έχουμε διεξαγάγει θέλαμε να καταλήξουμε σε κάποια βασικά συμπεράσματα. Για εμάς έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αυτό που χρειάζεται είναι απλά να ενημερώσουμε τον κόσμο πώς τόσο η θρησκεία όσο και η επιστήμη έχουν η καθεμιά τις δικές τις αρχές, πάνω στις οποίες στηρίζεται και εργάζεται. Συγκεκριμένα η θρησκεία μας λέει ποιος έφτιαξε τον κόσμο ενώ η επιστήμη έρχεται να συμπληρώσει τον  τρόπο με τον οποίο φτιάχτηκε ο κόσμος και η ζωή, χωρίς να κάνει λόγο για τον υπαίτιο της δημιουργίας. Έτσι η μια άποψη δεν ανακατεύετε στα πεδία της άλλης.

Μέσα από την όλη ενασχόληση μας και αφού καταλήξαμε στα συμπεράσματα μας ετοιμάσαμε μια αφίσα την οποία παρουσιάσαμε στο 1ο Παγκύπριο Συνέδριο μαθητών καθηγητών για τις φυσικές επιστήμες. Να πούμε απλά ότι κατά τη  παρουσίαση μας στο συνέδριο έγινε μετά μια μακροσκελής συζήτηση επί του θέματος κάτι που δείχνει ότι όλοι διερωτούνται για αυτό το θέμα.

Η έρευνα έγινε τη σχολική χρονιά 2011 - 2012 και παρουσιάστηκε στο πρώτο παγκύπριο συνέδριο μαθητών καθηγητών για τις θετικές επιστήμες τον Μάρτιο του 2012 στο Πισσούρι. Μια περίληψη της εργασίας εδώ: 04 genesi.pdf (1367382)