Κατασκευή Ηλιακού Φούρνου

2014-01-09 21:34

Ομάδα μαθητών: Φιλίππου Χριστιάνα, Κουμίδη Μαρία, Γεώργιου Στεφάνη, Πολύκαρπου Χριστίνα, Γεώργιου Μαρία

Συντονιστές καθηγητές: Νικόλας Νικολάου, Αλέξανδρος Γρίβας

Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Σχολική χρονιά 2011 – 2012

 

Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τον ηλιακό φούρνο που αποσκοπούσε στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης, αφού ο ηλιακός φούρνος δουλεύει μονό με τον ήλιο, μπορεί να ψήνει το φαγητό μόνο με ηλιακή ακτινοβολία, χωρίς καθόλου ρύπους προς το περιβάλλον και χωρίς καθόλου ενέργεια, είτε ηλεκτρική, είτε με γκάζι, απλά και μόνο με ηλιοφάνεια.

Ξεκινώντας την έρευνα μας, την συγκεντρώσαμε σε ένα κεφάλαιο, έτσι ώστε να γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές με τι θα ασχολούμασταν. Πιο περιεκτικά κινηθήκαμε στο τι ωφελεί ο ηλιακός φούρνος  μέχρι σήμερα, από ποια υλικά μπορεί να γίνει και γιατί είναι τόσο φιλικό προς το περιβάλλον. Επίσης είχαμε μάθει απλά θεωρητικά την μέθοδο παρασκευής του φούρνου κάτι που στην συνέχεια μάς ήταν πολύτιμο.

Μετά την εισαγωγή μας, κάναμε σχεδίαση του ηλιακού φούρνου που θέλαμε να φτιάξουμε που ήταν 2 κουτιά σχετικά μεγάλα, αφού θέλαμε να χωρεί τουλάχιστο 1kg φαγητό. Υπολογίσαμε το μήκος και το πλάτος τον γυαλιών και του καθρέπτη  που θα χρειαζόμασταν για να φέρουμε το έργο μας εις πέρας. Μέσα από αυτή την ενασχόληση μας, μάθαμε αρκετά για τους ηλιακούς φούρνους και γενικά για το μαγείρεμα με την ηλιακή ακτινοβολία. Ίσως στη Κύπρο να μην είναι διαδεδομένο αυτό το είδος ψησίματος αλλά σε τριτοκοσμικές χώρες και ειδικά σε χώρες που έχουν μεγάλη ηλιοφάνεια και είναι ζέστη μαγειρεύουν αρκετά συχνά με τους ηλιακούς φούρνους. Αποστειρώνουν το νερό τους για να είναι κατάλληλο για πόσιμο και γενικά κάνουν αρκετή χρήση αυτών.

Στην συνέχεια της έρευνας μας, δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο για γενικές γνώσεις για τον ηλιακό φούρνο. Μοιράσαμε το ερωτηματολόγιο σε όλους τους μαθητές στο σχολείο μας για να μπορούμε να έχουμε τις απόψεις τους και έτσι να παραστήσουμε σε γραφικές παραστάσεις τις απαντήσεις εξάγοντας τα κατάλληλα συμπεράσματα.

Πριν προχωρήσουμε με τη κατασκευή του ηλιακού μας φούρνου θεωρήσαμε αναγκαίο να πάρουμε συνέντευξη και να ρωτήσουμε κάποια πράγματα για τους ηλιακούς φούρνου από κάποιον που ασχολείται στο εμπόριο με αυτούς. Έτσι πήραμε συνέντευξη από τον κ. Αντρέα Φασουλίδη, ιδρυτικό στέλεχος της εταιρείας ReNew Cy που έχουν φτιάξει τους δικούς τους ηλιακούς φούρνους σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Κύπρου.

Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με τη κατασκευή του ηλιακού μας φούρνου που αποτελείται από δύο κουτιά (ξύλινα) μονωμένα μεταξύ τους και σε κατάλληλες κλίσεις με καθρέπτες, έτσι ώστε να μπορεί να μαζεύει τη θερμότητα μέσα τους. Στη κατασκευή μάς βοήθησαν αρκετά οι συντονιστές καθηγητές μας για λόγους ασφαλείας. Αφού τελειώσαμε με τη κατασκευή θελήσαμε να δοκιμάσουμε τα αποτελέσματα μας και έτσι ψήσαμε την τσικνοπέμπτη το δικό μας φαγητό στο σχολείο μας. Μετά την επιτυχή κατάληξη, ψήσαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο που έκανε καλύτερες μέρες και ενημερώθηκε όλο το σχολείο, δοκιμάζοντας τα ψημένα μπισκότα μας από τον ηλιακό μας φούρνο.  Η εργασία παρουσιάστηκε στο 1ο Παγκύπριο Συνέδριο μαθητών καθηγητών για τις θετικές επιστήμες τον Μάρτιο του 2012. Περισσότερα για την εργασία εδώ: 03 iliakos fournos.pdf (1106977)