Μοντελοποίηση Στατικού Ηλεκτρισμού

2014-05-21 10:50

Νικόλας Νικολάου

Καθηγητής φυσικής

Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Σχολική χρονιά 2012 - 2013

Η εργασία η οποία παρουσιάστηκε στο Παγκύπριο συνέδριο έχει να κάνει με ένα πρόγραμμα που φτιάχτηκε από το διδάσκοντα για σκοπούς διδασκαλίας του Στατικού Ηλεκτρισμού στην τάξη. Το λογισμικό κατασκευάστηκε με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού λογισμικού Multimedia Builder. Το θέμα του λογισμικού είναι ο Στατικός Ηλεκτρισμός. Η επιλογή του θέματος έγκειται στο γεγονός ότι ο στατικός ηλεκτρισμός είναι το πρώτο κεφάλαιο στη φυσική (γυμνάσιο και λύκειο) που ασχολείται με τον μικρόκοσμο του ατόμου, ενώ τα αποτελέσματά του είναι μεν εμφανή αλλά δύσκολο να κατανοηθούν από τους μαθητές εξαιτίας της κίνησης των ηλεκτρονίων. Πιο συγκεκριμένα, ως γνωστόν, τα ηλεκτρόνια δεν μπορεί να τα δει ο καθείς, αλλά πρέπει να αποδεχτεί την ύπαρξή τους και ταυτόχρονα να σκεφτεί την κίνηση, την οποία επίσης δεν έχει δει, για να μπορέσει να επεξηγήσει τα εμφανή αποτελέσματα του στατικού ηλεκτρισμού.

       Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα αλλά και για το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν αρκετά καλές προσομοιώσεις που δείχνουν την κίνηση των ηλεκτρονίων, αποφασίσαμε τη μοντελοποίηση της παρούσας θεματικής, η οποία θα έχει πολλαπλά οφέλη, κυρίως από παιδαγωγικής απόψεως, τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς. Εν κατακλείδι, το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό λογισμικό πρόκειται για μια ευχάριστη διαδρομή προς την κατάκτηση της γνώσης του Στατικού Ηλεκτρισμού, με πλούσια αναλυτικά παραδείγματα.

 

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ: 09 statikos ilektrismos.pdf (838992)

Οδηγίες για εγκατάσταση του προγράμματος

Στην ιστοσελίδα που βρίσκεται στην συνέχεια υπάρχει ένας φάκελος χωρητικότητας περίπου 1.2 GB. Θα πρέπει να κατεβάσετε τον φάκελο όλο στoν υπολογιστή σας. Τον φάκελο θα τον τοποθετήσετε κατεύθειαν στο σκληρό δίσκο δηλαδή η διεύθυνση του φακέλου σοτν υπολογιστή σας θα είναι C:STATIKOS ILEKTRISMOS_YLIKO. Είναι σημαντικό να μην αλλάξετε όνομα του φακέλου διότι μετά δεν θα δουλεύουν τα βίντεο που είναι ενσωματομένα στο πρόγραμμα. Να αναφέρουμε ότι τα βίντεο μπορεί να τα βρει κανείς και ελεύθερα στο διαδίκτυο απλά είναι ενσωματωμένα στο πρόγραμμα για να μπορεί να δουλεύει το πρόγραμμα κατευθείαν χωρίς διαδίκτυο. Να αναφέρουμε απλά όταν το κάνετε αυτό ανοίξετε το φάκελο και περάστε το αρχείο STATIKOS ILEKRISMOS σαν shortcut στην οθόνη του υπολογιστή σας. με διπλό πάτημα του ποντικιού σε αυτό το αρχείο είσαστε έτοιμοι για μια περιδιάβαση στο κόσμο του στατικού ηλεκτρισμού.

Το πρόγραμμα μπορείτε να το κατεβάσετε από το link: https://www.dropbox.com/sh/0t1kvhytxjp573h/AADspsLVgkSmiYtQYTqzhElra 

(αν δεν ανοίγει κατευθεία αντιγράψετε το Link και περάστε το σαν διεύθυνση στον Browser σας.