Ραδιενέργεια, κίνδυνος; Από πού; Μετρήσεις Ραδιενέργειας σε γρανίτες

2014-01-07 21:24

Ραδιενέργεια, κίνδυνος; Από πού; Μετρήσεις Ραδιενέργειας σε γρανίτες

Ομάδα μαθητών: Νικολάου Γιώργος, Αντωνίου Έμιλη, Βαφέα Ραφαέλα

Συντονιστής καθηγητής: Νικόλας Νικολάου

Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Σχολική Χρονιά 2011 – 2012

 

Ο λόγος που ξεκινήσαμε αυτή την εργασία ήταν γιατί θέλαμε να ενημερωθούμε εμείς οι ίδιοι σχετικά με το θέμα της ραδιενέργειας, να δούμε τις γνώσεις των συμμαθητών μας αλλά και των συμπολιτών μας. Η ραδιενέργεια τα τελευταία χρόνια έγινε η αιτία για να χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές. Σχεδόν τα πάντα γύρω μας εκπέμπουν ραδιενέργεια αλλά χωρίς να προκαλούν βλάβη στην υγεία των ανθρώπων. Έτσι δημιουργήθηκαν σε εμάς πολλά ερωτήματα  και έτσι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την ραδιενέργεια και τις μετρήσεις ραδιενεργών στοιχείων στην καθημερινότητα μας.

Ξεκινώντας την έρευνα πάνω στο θέμα μας, συγκεντρώσαμε σε ένα κεφάλαιο το θεωρητικό μας υπόβαθρο, έτσι ώστε να γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές με τι θα ασχολούμασταν. Ασχοληθήκαμε αρχικά με την πυρηνική φυσική  και τη ραδιενέργεια που εκπέμπουν όλα τα ραδιενεργά στοιχεία. Μετά την εισαγωγή στην πυρηνική φυσική, ασχοληθήκαμε με την ραδιενέργεια που εκπέμπουν τα στοιχεία στην καθημερινή μας ζωή και με τα μεγάλα ατυχήματα που έχουν γίνει, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Αφού ασχοληθήκαμε με όλα αυτά τα μαζέψαμε και ετοιμάσαμε μια εισαγωγή για τη ραδιενέργεια.  Στην συνέχεια δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο για γενικές γνώσεις για τη ραδιενέργεια. Μοιράσαμε το ερωτηματολόγιο σε αρκετούς μαθητές στο σχολείο μας για να μπορούμε να έχουμε τις απόψεις τους και έτσι να παραστήσουμε σε γραφικές παραστάσεις τις απαντήσεις εξάγοντας τα κατάλληλα συμπεράσματα. Αφού πήραμε και αναλύσαμε τα ερωτηματολόγια από τους μαθητές θελήσαμε να απαντήσουμε τα ίδια ερευνητικά ερωτήματα και σε άτομα από όλο το φάσμα των ηλικιών για να δούμε αν έχουμε τα ίδια αποτελέσματα ή αν υπήρχαν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα αποτελέσματα μας στους μεγαλύτερους. 

Αφού τελειώσαμε και με τις επεξεργασίες των ερωτηματολογίων αποφασίσαμε να κάνουμε μετρήσεις σε υλικά που πιστεύαμε ότι εκπέμπουν ραδιενέργεια. Όταν ξεκινήσαμε την έρευνα μας θέλαμε να κάνουμε μετρήσεις σε οικοδομικά υλικά και έτσι μαζέψαμε αρκετά είδη γρανιτών τα οποία θέλαμε να μετρήσουμε. Όλα τα δείγματα είναι γρανίτες που συναντούμε καθημερινά σε δεκάδες σπίτια. Στη συνέχεια θα αναφερθούμε με ποιο τρόπο κάναμε τις μετρήσεις όπως επίσης και στον παράγοντα σφάλμα που μπορεί να έχουμε.

Αφού είχαμε πλέον τελειώσει με την ερευνητική μας δουλειά, αποφασίσαμε ότι έπρεπε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα αποτελέσματα της έρευνας μας και έτσι ετοιμάσαμε μια αφίσα και μια παρουσίαση όπου παρουσιάζουμε τα πιο σημαντικά κατά την άποψη μας αποτελέσματα για να ενημερώσουμε τον κόσμο. Τα αποτελέσματα μας τα παρουσιάσαμε στο πρώτο Παγκύπριο συνέδριο μαθητών – καθηγητών για τις φυσικές επιστήμες που έγινε στο Columbia Beach Resorts στο Πισσούρι από τις 2 μέχρι τις 4 Μαρτίου του 2012. Περισσότερα εδώ: 01 radienergia.pdf (1359152)