Ρύπανση στο σχολείο και τρόποι αντιμετώπισης της

2014-01-06 14:39

Ρύπανση στο σχολείο και τρόποι αντιμετώπισης της

Ομάδα Μαθητών: Κοντίδου Έλενα, Παρμαξή Δέσποινα, Ξενοφώντος Στέλιος, Γαβριηλίδου Μελάνα, Χαραλάμπους Νικολέτα

Συντονιστές Καθηγητές: Νικόλας Νικολάου, Αλέξανδρος Γρίβας.

Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Σχολική χρονιά 2012 - 2013

 

Τα τελευταία χρόνια η ρύπανση του περιβάλλοντος εξαιτίας της ραγδαίας τεχνολογικής και βιομηχανικής ανάπτυξης, έχει πάρει επικίνδυνες, και σε πολλές περιπτώσεις, καταστροφικές διαστάσεις για τον πλανήτη μας. Είναι ένα θέμα που απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο στις μέρες μας. Έτσι και εμείς αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την ρύπανση του περιβάλλοντος στο σχολικό μας περιβάλλον. Οι αιτίες της ρύπανσης πολλές φορές είναι η άγνοια, η ασυνειδησία και η ανευθυνότητα των ανθρώπων, τα μεγάλα συμφέροντα, η κερδοσκοπία, η απληστία και τα ατυχήματα που συμβαίνουν σε πλοία ή στα πυρηνικά εργοστάσια και ακόμα από σκόπιμες ενέργειες. Υπάρχουν πολλές μορφές καταστροφής του περιβάλλοντος, όπως η ρύπανση στην ατμόσφαιρα γενικότερα αλλά και συγκεκριμένα αυτή που δημιουργείται από το κάπνισμα, στο νερό και στο έδαφος όπως θα θίξουμε πιο κάτω. Ρύπανση μπορεί να θεωρηθεί η δυσμενής μεταβολή των φυσικοχημικών ή βιολογικών συνθηκών ενός συγκεκριμένου περιβάλλοντος.  Η ρύπανση μπορεί να επηρεάζει την υλική και πολιτιστική βάση της ζωής, τους φυσικούς πόρους, τις ανθρώπινες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της αναψυχής. Η ρύπανση μπορεί να είναι χημική, με την εισαγωγή επικίνδυνων, βλαβερών ή και τοξικών ουσιών, ενεργειακή (θερμική, ραδιενεργή, κα), βιολογική, αισθητική, ηχητική, γενετική (με την εισαγωγή π.χ. γενετικά μεταλλαγμένων ειδών).

Μέσα από την όλη δράση μας σε αυτή την εργασία προσπαθήσαμε να αφυπνίσουμε τους συμμαθητές μας σχετικά με τη ρύπανση του σχολικού μας χώρου. Μέσα από τις ενέργειες μας προσπαθούμε να δώσουμε το έναυσμα στους συμμαθητές μας για ένα καλύτερο αύριο σε πιο καθαρό περιβάλλον. Κάνουμε μια αρχική αναφορά για το τι είναι ρύπανση, παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έγινε στο σχολείο μας και καταλήγουμε στο τέλος με τις δράσεις που έχουμε κάνει για να βελτιώσουμε την κατάσταση σε σχέση με τη ρύπανση στο σχολείο μας.

Η εργασία έγινε την σχολική χρονιά 2012 - 2013 στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου και παρουσιάστηκε στο 2ο Παγκύπριο συνέδριο μαθητών καθηγητών για τις θετικές επιστήμες τον Μάρτιο του 2013 στο Πισσούρι. Περισσότερα για την εργασία στο άρθρο που ακολουθεί: 02 ripansi sxolia.pdf (1,2 MB)