Συστήματα εξοικονόμησης και παραγωγής νερού σε σπίτια

2014-01-08 23:20

Συστήματα εξοικονόμησης και παραγωγής νερού σε σπίτια

 

Ομάδα μαθητών: Χριστοφή Τόνια,  Ζίττης Γιάννης, Γεδεών Στέλλα, Θεοδώρου Μυροφόρα

Συντονιστής καθηγητής: Νικόλας Νικολάου

Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Σχολική Χρονιά 2011 – 2012

 

Νερό. Μια τόσο μικρή λέξη που όμως το νόημά της έχει ζωτική σημασία για το ανθρώπινο είδος, για το ζωικό βασίλειο όπως και για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη μας. Του «Γαλάζιου» πλανήτη μας όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Τι γίνεται όμως  όταν το γαλάζιο αυτό αρχίσει να χάνεται; Πως μπορούν οι άνθρωποι να επιβιώσουν χωρίς νερό; Προφανώς δε μπορούν, και όμως οι ίδιοι δεν το αντιλαμβάνονται. Ο άνθρωπος έχει ξεχάσει τη σημασία του νερού και την αναγκαιότητά του, αφού του δίνεται άφθονο από τη φύση χωρίς ο ίδιος να κοπιάσει για να το αποκτήσει, με αποτέλεσμα να το σπαταλάει άσκοπα χωρίς να το αντιλαμβάνεται. Όμως το ερώτημα είναι: θα περιμένουμε να στερέψει εντελώς αυτός ο πλανήτης για να λάβουμε δραστικά μέτρα και να αντιληφτούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, ή θα δράσουμε άμεσα έτσι ώστε να προλάβουμε την καταστροφή; Γιατί αναμφισβήτητα ένας κόσμος χωρίς νερό είναι καταστροφή. Αυτά είχαμε υπόψη μας όταν επιλέξαμε το νερό και τους τρόπους εξοικονόμησής του ως θέμα για την εργασία μας. Είναι ένα θέμα πάντα επίκαιρο, πόσο μάλλον τώρα που η μείωση του αρχίζει να φαίνεται δραματικά μέσα από τις καθοριστικές επιπτώσεις της. Και τις επιπτώσεις αυτές θα τις έχουμε ο κάθε ένας από εμάς αν δεν προσπαθήσουμε άμεσα να αλλάξουμε την πορεία των γεγονότων.  Έτσι στόχος μας έγινε η εύρεση και η δημιουργία πρωτότυπων ιδεών για την εξοικονόμηση νερού και συγκεκριμένα στο σπίτι.

Για να το πετύχουμε όμως αυτό, έπρεπε να ενημερωθούμε γενικά για το νερό, για τη λειψυδρία και στη συνέχεια πιο συγκεκριμένα για ήδη εφαρμοσμένους τρόπους εξοικονόμησης νερού. Μετά από τη συλλογή των πληροφοριών αυτών θέλαμε να δούμε κατά πόσο ο κόσμος γνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει και αν ναι πως το αντιμετωπίζει. Έτσι ξεκινήσαμε την έρευνά μας μέσα στο σχολείο δίνοντας ερωτηματολόγια στους μαθητές σχετικά με το θέμα. Θέλοντας να έχουμε μια πιο σφαιρική γνώμη, στη συνέχεια δώσαμε ερωτηματολόγια και σε ενήλικες και σε σπίτια από διάφορες περιοχές της Λεμεσού.

Αφού ενημερωθήκαμε θεωρητικά για το θέμα και στη συνέχεια αποκτήσαμε μια πιο σφαιρική γνώμη παίρνοντας τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων, σκεφτήκαμε πως για να ολοκληρώσουμε την άποψη μας, θα ήταν σωστό να πάρουμε γνώμες ειδικών που ασχολούνται με το θέμα. Έτσι πήραμε συνεντεύξεις από 5 άτομα που ασχολούνται στον τομέα της εξοικονόμησης του νερού (από την εταιρεία Υδρανός Λτδ, από τον υπεύθυνο για το βιολογικό σταθμό της ΚΕΑΝ, από τον υπεύθυνο μηχανικό του ΣΑΛΑ, από τον περιβαλλοντικό οργανισμό Ακτή και από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος). Μέσα από τις συνεντεύξεις ενημερωθήκαμε πώς γίνεται ακριβώς η διαδικασία του βιολογικού καθαρισμού, την οποία θα εξηγήσουμε παρακάτω στις προτάσεις μας.

Αφού ενημερωθήκαμε, κάναμε τη δική μας έρευνα και μιλήσαμε με ειδικούς, αποφασίσαμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για ένα σπίτι στην Κύπρο. Συγκεκριμένα το κάθε σπίτι στην Κύπρο μπορεί να αποκτήσει τη δική του αυτονομία σε νερό (η τουλάχιστον να θέλει πολύ λίγη ποσότητα νερού) φτάνει να υπάρχει ένας σωστός σχεδιασμός του σπιτιού από την αρχή και να ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό, το υδατικό μας πρόβλημα. Έτσι, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες σπιτιών αλλά και όποιον ενδιαφερθεί για αυτό το θέμα παραθέτουμε μια σειρά από προτάσεις που θα μπορούσαν να μπουν σε ένα σπίτι χωρίς ουσιαστικό κόστος, διότι και το οποιοδήποτε κόστος θα ερχόταν πίσω από την εξοικονόμηση νερού και την παραγωγή νερού από τους υδρατμούς. Οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν και τα αντίστοιχα σχέδια, τα οποία υπήρχε ανάγκη να σχεδιαστούν, έτσι ώστε να γίνουμε απόλυτα κατανοητοί σε αυτό το θέμα. Τα σχέδια έγιναν είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, είτε στο χαρτί όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα σχεδιασμού ηλεκτρονικά. Να αναφέρουμε ότι κάποια από αυτά ίσως να κυκλοφορούν στο εμπόριο αλλά πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει σπίτι στην Κύπρο που να έχει όλα τα συστήματα που προτείνουμε για εξοικονόμηση και παραγωγή νερού. Περισσότερα εδώ: 02 nero.pdf (1501196)