Φυσικό αέριο, χρήσεις, ασφάλεια και οικονομία

2014-01-06 11:09

Ομάδα Μαθητών: Γεδεών Στέλλα, Θεοφάνους Ρογήρος, Γεωργίου Μαρίνα, Ξενοφώντος Άννα, Μιχαήλ Αντρέας, Δήμου Ιωάννης, Παύλου Ειρήνη 

Συντονιστές Καθηγητές: Νικόλας Νικολάου,  Ελένη Πισιάρα

Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Σχολική χρονιά 2012 - 2013

 

Συνέχεια ακούμε, από εδώ και από κει για το φυσικό αέριο, ότι ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου και στην Κύπρο, ότι αν εξορυχτούν, θα γίνουμε πλούσιοι. Άραγε ισχύουν τα πιο πάνω ζητήματα; Τι θα γίνει τελικά με αυτό το πολυσυζητημένο ορυκτό, που αποτελεί θησαυρό για τι χώρα μας; Όλα αυτά είχαμε αναρωτηθεί και ξεκινήσαμε, ως ομάδα, την έρευνά μας, για να απαντήσουμε τις ερωτήσεις μας. Έτσι, μέσα από αυτή την ενασχόληση μας, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το φυσικό αέριο, τις χρήσεις, την ασφάλεια και την οικονομία γύρω από αυτό. Με την εύρεση του θέματος με το οποίο ασχοληθήκαμε,  στόχος μας έγινε η ενημέρωση εμάς των ιδίων  σχετικά με το θέμα του φυσικού αερίου. Δεν αποσκοπούσαμε σε μια απλή ενημέρωση, αφού το φυσικό αέριο αποτελεί για εμάς, αλλά και για όλους τους κατοίκους της Κύπρου, ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, του σήμερα. Έτσι, πριν κάνουμε οποιεσδήποτε άλλες δράσεις, ενημερωθήκαμε μέσα από τη βιβλιογραφία για το φυσικό αέριο, τις χρήσεις, την ασφάλεια και την οικονομία, γύρω από αυτό.

Επίσης, θέλαμε να δούμε τις γνώσεις των συμμαθητών μας αλλά και των συμπολιτών μας, γύρω από το θέμα αυτό, για να δούμε κατά πόσο είναι πληροφορημένοι, ώστε να μπορέσουμε και εμείς με τη σειρά μας να τους ενημερώσουμε. Γι’ αυτό, κάναμε μια έρευνα στο σχολείο για να δούμε κατά πόσο είναι ενημερωμένοι οι μαθητές για το Φυσικό αέριο και την επεκτείναμε και σε οικίες στη Λεμεσό έτσι ώστε να δούμε κατά πόσο ο κόσμος γνωρίζει για το φυσικό αέριο και αν ναι, πώς θεωρεί ότι θα επηρεάσει τη χώρα μας σε όλους τους τομείς. Στη συνέχεια, αφού πήραμε συνεντεύξεις από αρμόδια πρόσωπα, κατασκευάσαμε την μακέτα μας, αφού θεωρήσαμε ότι η ενημέρωση του κόσμου  θα ήταν πιο αποτελεσματική , αν εκτός από τη λεκτική ενημέρωση γινόταν  και παρουσίαση των ιδεών μας σε πρακτικό επίπεδο. Να αναφέρουμε, ότι η μακέτα φτιάχτηκε αποκλείστηκα για να ενημερωθεί ο κόσμος  για τις χρήσεις αυτού του νέου ορυκτού στον οικιακό τομέα. 

Η έρευνα έγινε την σχολική χρονιά 2012 - 2013 στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου. Μπορείτε να δείτε μια πιο λεπτομερή περιγραφή στο διπλανό αρχείο: 04 fisiko aerio.pdf (1040275)