1η Συνάντηση του Προγράμματος Comenius ‘Biodiversity of Rivers’ Οκτώβριος 2013

2014-05-23 09:15

Λύκειο Αγίου Αντωνίου

1η Συνάντηση του Προγράμματος ComeniusBiodiversity of Rivers

Σχολική Χρονιά 2013 - 2014

Το Λύκειο Αγίου Αντωνίου φιλοξένησε από τις 8 Οκτωβρίου μέχρι τις 12 Οκτωβρίου την 1η Συνάντηση, που γίνεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius με τίτλο ‘Biodiversity of Rivers’. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα εξής σχολεία:

  1. Το Λύκειο Αγίου Αντωνίου, από την Κύπρος
  2. Το Prywatne Salezjanskie Liceum Ogolnoksztalcace, από την Πολωνία.
  3. Το Agrupamento de Escolas de Povoa de Lanhoso, από την Πορτογαλία
  4. Το Colegiul tehnic de transporturi auto, από τη Ρουμανία
  5. Το Lycee Boisjoly Potier, Reunion από τη Γαλλία
  6. Το IES of SAR of Santiago of Compostela, από την Ισπανία και
  7. Το Fmv Ozel Erenkou Isik Fen Lisesi, από την Τουρκία

 

Στη συνάντηση που έγινε στη Λεμεσό συμμετείχαν τα 5 από τα 7 σχολεία (Κύπρος, Πολωνία, Ρουμανία, Πορτογαλία και Γαλλία) και είναι η πρώτη συνάντηση γνωριμίας και ανασύνταξη των σχολείων για το πρόγραμμα. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη 8 Οκτωβρίου με ένα κοκτέιλ γνωριμίας και την επόμενη μέρα την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου ήταν η τελετή έναρξης της συνάντησης που έγινε στο κλειστό γυμναστήριο του Λυκείου Αγίου Αντωνίου.

Πριν από τη τελετή έναρξης έγινε μια ξενάγηση στο σχολείο από την Διευθύντρια του Λυκείου Αγίου Αντωνίου και από το συντονιστή του προγράμματος για τη Κύπρο κ. Νικόλα Νικολάου καθηγητή Φυσικής. Οι φιλοξενούμενοι εξέφρασαν τον εντυπωσιασμό για τις πολλές δράσεις σε ερευνητικές ομάδες που γίνονται στο Λύκειο και για τις κατασκευές που έχουμε κάνει με τους μαθητές.

 

Η  τελετή έναρξης ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς από τη Διευθύντρια του Λυκείου Αγίου Αντωνίου κα Μαρία Θεοφάνους και την εκπρόσωπο του Συνδέσμου Γονέων του Λυκείου μας την κα Ευανθία Χαραλάμπους. Στη συνέχεια, τα σχολεία που λαμβάνουν μέρος στη συνάντηση, παρουσίασαν τις χώρες τους, τις πόλεις τους και τα σχολεία τους, έτσι, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ο καθένας τη διαφορετικότητα του κάθε σχολείου.

Στα πλαίσια της συνάντησης μίλησαν ο Δρ. Αντρέας Φούλιας, ο οποίος παρουσίασε το θέμα, ‘Cyprus Cultural Heritage before and after 1974’ και η κα. Αθηνά Παπαθεοδούλου, λειτουργός έρευνας του μη κερδοσκοπικού περιβαλλοντικού οργανισμού Terra Cypria, η οποία μίλησε με θέμα ‘Biodiversity of Rivers – A snapshot of the rivers of Cyprus’. Η πρώτη διάλεξη αφορούσε την πολιτική μας κατάσταση και την Τούρκικη εισβολή και κατοχή και η δεύτερη με το θέμα του προγράμματος, που είναι για τη βιοποικιλότητα των ποταμών. Έγιναν πολύ θετικά σχόλια από όλους τους παρευρισκόμενους, για όσα ακούστηκαν.

 

Στην τελετή έναρξης παρουσιάστηκε επίσης καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την χορευτική και τη μουσική ομάδα του Λυκείου Αγίου Αντωνίου.

Την Τετάρτη το βράδυ οι φιλοξενούμενοι δεξιώθηκαν από το Λύκειο Αγίου Αντωνίου και το σύνδεσμο Γονέων του Λυκείου στην αίθουσα καθηγητών. Στα πλαίσια της δεξίωσης στο σχολείο το Λύκειο Αγίου Αντωνίου διοργάνωσε και μια αστρονομική βραδιά κατά την οποία στήθηκε το αστρονομικό τηλεσκόπιο του Λυκείου και έγινε παρατήρηση του νυκτερινού ουρανού με τη καθοδήγηση του Φυσικού κ. Αλέξανδρου Γρίβα.

Οι ξένοι χόρεψαν μαζί με τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου μας κυπριακούς χορούς με ζωντανή μουσική (βιολί και λαούτο).

 

Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους στη Επαρχία Λεμεσού και Πάφου (κάστρο του Κολοσσιού, Κούριο και Πέτρα του Ρωμιού) και στο τέλος κατέληξαν στο Πισσούρι όπου τους έγινε ξενάγηση.

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου το πρωί έγινε η συνάντηση των συντονιστών του προγράμματος από όλες τις χώρες στην οποία αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για τη συνέχιση του προγράμματος και τι θα γίνει στη κάθε χώρα μέχρι την επόμενη συνάντηση που θα γίνει τον Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια ώρα οι φιλοξενούμενοι μαθητές μπήκαν μαζί με τους δικούς μας μαθητές στις τάξεις και παρακολούθησαν μαθήματα βλέποντας έτσι το σύστημα διδασκαλίας στη Κύπρο.

Στη συνέχεια η ομάδα μαθητών καθηγητών επισκέφθηκε τον ποταμό Διάριζο στο γεφύρι του Τσιελεφού, εκτελώντας κάποιες μετρήσεις και παρατηρήσεις στο ποταμό που είχαν πλέον να κάνουν με το Επιστημονικό κομμάτι του προγράμματος. Την όλη προσπάθεια συντόνισε η Κα. Αθηνά Παπαθεοδούλου. Οι μαθητές κατέβηκαν στο ποτάμι παίρνοντας οι ίδιοι τις μετρήσεις έτσι ώστε να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με το επιστημονικό μέρος του προγράμματος. Σε αυτή τους την δραστηριότητα υπήρχε αρκετός ενθουσιασμός κάτι που χαροποίησε όλους τους συντονιστές των σχολείων που ήταν μαζί μας. Η Δρ. Αθηνά Παπαθεοδώρου δέχτηκε τα συγχαρητήρια από όλους τους συντονιστές των φιλοξενούμενων σχολείων.

Στα πλαίσια όλων των εκδηλώσεων περιλαμβάνονταν εκδρομές, συναντήσεις γνωριμίας με τους γονείς, φιλοξενία ξένων μαθητών στα σπίτια οικογενειών στην Κύπρο, παρακολούθηση μαθημάτων από τους ξένους μαθητές στις αίθουσες διδασκαλίας του Λυκείου Αγίου Αντωνίου και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις πρωί και απόγευμα. Οι δράσεις για τη 1η συνάντηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος τελείωσαν το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013.

Ολόκληρο το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ: Cy_deltio typou final.pdf (1068618)