Σεξ και πρόληψη στην εφηβεία

2015-08-11 13:28

Ομάδα μαθητριών: Μιχαήλ Στέλλα, Ελιώτη Γεωργία, Ειρήνη Μιχαήλ

Συντονιστές καθηγητές: Νικόλας Νικολάου, Χρήστος Μαραθεύτης

Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Σχολική χρονιά 2014 – 2015

Οι έφηβοι και το σεξ φαίνεται ότι είναι ένας πολύ επικίνδυνος συνδυασμός. Μπορεί οι γονείς να δυσκολεύονται να πιστέψουν πως τα παιδιά τους είναι πλέον σεξουαλικά ενεργά, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι πολλοί μαθητές των τελευταίων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή και κατά συνέπεια αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα(ΣΜΝ) ή να έχουν μια μη προγραμματισμένη κύηση. Το κλειδί για τους ειδικούς είναι η συζήτηση και η περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με τη σημαντικότητα του ασφαλούς σεξ, πριν ακόμα την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Είναι σημαντικό  ο γονέας να είναι ειλικρινής και αυθεντικός και να δώσει στον έφηβο τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους προτείνει την αποχή. Κάποιοι στηρίζονται σε περιορισμούς από τη θρησκεία και κάποιοι προτείνουν στην καθυστέρηση της έναρξης της σεξουαλικής επαφής, μέχρι ο έφηβος να ωριμάσει τόσο σωματικά, όσο και ψυχοσυναισθηματικά.

Να ασχοληθούμε με το θέμα του σεξ στην εφηβεία για  να μάθουμε με άμεσο τρόπο περισσότερα, αλλά και να δούμε πώς έχει η κατάσταση στην πόλη μας, τη  Λεμεσό. Έτσι αποφασίσαμε να προβούμε σε σχετική  έρευνα για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε κάποια  δικά μας  ερωτήματα. Συγκεκριμένα προσπαθήσαμε μέσα  να απαντήσουμε στο πιο κάτω ερευνητικό ερώτημα:  

Γνωρίζουν οι έφηβοι της Λεμεσού για την πρόληψη στο σεξ; Μήπως  ξεκινούν να έχουν σεξουαλικές επαφές και έχουν  άγνοια με το θέμα της πρόληψης; Σε ποια ηλικία οι έφηβοι αρχίζουν τις σεξουαλικές τους επαφές;

Για ένα πιο εμπεριστατωμένο αποτέλεσμα υιοθετήσαμε επιμέρους ερευνητικά ερωτήματα. Προσπαθήσαμε  στο ερωτηματολόγιο να συμπεριλάβουμε δηλώσεις, ώστε  να υποβοηθηθούμε και  να έχουμε τις απαντήσεις που ζητούσαμε. Για  να το πετύχουμε αυτό, ανατρέξαμε και μελετήσαμε την αντίστοιχη βιβλιογραφία, καθώς και  σχετικές έρευνες, που έγιναν παλαιότερα. Όλα αυτά έγιναν με την καθοδήγηση των συντονιστών καθηγητών μας. Ακόμη πήραμε συνέντευξη  από ένα Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο. Η έρευνα έγινε ανάμεσα σε μαθητές τεσσάρων  Λυκείων της Λεμεσού. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, παρουσιάζονται σε αυτήν την ερευνητική εργασία.

Με τη δική μας έρευνα θέλουμε να φέρουμε στην επιφάνεια  κάποιες πτυχές  του θέματος των  σεξουαλικών σχέσεων ανάμεσα στους εφήβους στα κυπριακά σχολεία, έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι. Απώτερος στόχος να πετύχουμε μια  συστηματική και έγκαιρη ενημέρωση για σεξουαλικά θέματα στο σχολείο, αφού είναι γενικά αποδεκτό ότι το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης αποτελεί ακόμη θέμα «ταμπού» στα κυπριακά σχολεία.

Ολόκληρη η εργασία εδώ: 01 sex kai prolipsi.pdf (1226276)