Τρίτο Παγκύπριο Συνέδριο 2014
3ο Παγκύπριο Συνέδριο Μαθητών Καθηγητών για τις Θετικές Επιστήμες
Πισσούρι Columbia Resorts 21 – 23 Φεβρουαρίου 2014
Το σχολείο μας για Τρίτη συνεχή χρονιά είναι μέσα στα διοργανωτικά σχολεία του Παγκύπριου Συνεδρίου. Φέτος έγινε το 3ο Συνέδριο στο Πισσούρι από τις 21 μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2014. Το συνέδριο το διοργάνωναν 11 Λύκεια από όλη την Κύπρο και οι 6 σύνδεσμοι καθηγητών των θετικών επιστημών (Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Τεχνολογίας, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Βιολογίας). Το σχολείο μας έλαβε μέρος στο συνέδριο με 40 περίπου μαθητές και παρουσιάστηκαν οι πιο κάτω εργασίες από τους μαθητές:
- Μελέτη Ποτάμιου Συστήματος
- Βελτίωση ενεργειακής υποδομής σε φάρμα κατσικών και αλόγων στο Πισσούρι
- Αστρονομία VS Αστρολογία
- Τεχνητοί υγρότοποι: Εναλλακτική μέθοδος επεξεργασίας υγρώ αποβλήτων σε μικρές κοινότητες
- Κλωνοποίηση: μαθητικό βαρόμετρο για την ηθική και επιστημονική θεώρηση της κλωνοποίησης σε Λύκεια της Λεμεσού
- Είσαι τζογαδόρος; Έλα να ερευνήσουμε μαζί πότε θα κερδίσεις!
- Πώς επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία και αντιλήψεις των μαθητών
- Αντιλήψεις των μαθητών της Α’ Λυκείου των Δημοσίων σχολείων της επαρχίας Λεμεσού σχετικά με την υγεία του στόματος
Επίσης στον εκθεσιακό χώρο παρουσιάστηκαν εκθέματα και αφίσες κατά τη διάρκεια όλου του τριήμερου. Να αναφέρουμε ότι όλες οι εργασίες του σχολείου μας που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο παρουσίασαν και την αφίσα τους ενώ είχαμε και δύο κατασκευές στο χώρο:
- Κατασκευή Πυραύλου και
- Βελτίωση ενεργειακής υποδομής σε φάρμα κατσικών και αλόγων στο Πισσούρι
Επίσης το βίντεο του σχολείου μας με τίτλο: ‘Έχει ζωή και η θάλασσα’ προβαλλόταν καθόλη την διάρκεια του τριημέρου στον εκθεσιακό χώρο του συνεδρίου.
Οι μαθητές που πήραν μέρος σε αυτές τις έρευνες ήταν οι Θεοδώρου Γεωργία, Παπαθεοδούλου Μαρία, Αριστείδου Ιφιγένεια, Γεωργίου Μαρίνα, Ξενοφώντος Άννα, Ξενή Χριστίνα, Κυριάκου Χρυστάλλα, Γεωργίου Μάριος, Πίσινος Γιάννης, Αλκιβιάδους Άλκης, Θεμιστοκλέους Άννα-Μαρία, Αγαθοκλέους Άντρη, Αριστοτέλους Ιωάννα, Γεωργίου Φρόσω, Στυλιανού Μαρία, Παντελή Χρυσοβαλάντω, Παναρέτου Κατερίνα, Σιάρπ Τατιάνα, Πέτρου Σταύρος, Ζαντή Κυριακή, Γρηγορίου Ντιάνα, Ζαντής Γιώργος, Παρεκκλισίτης Ορέστης, Ιωάννου Γιώργος, Ξενή Φωτεινή, Ζαντή Μαρίνα, Κωνσταντίου Κατερίνα, Κωνσταντίνου Δήμος, Χαραλάμπους Νικολέτα και τέλος Γαβριηλίδου Μελανή. Συντονιστές καθηγητές μας ήταν οι Νικόλας Νικολάου, Άγγελος Ασίκης, Μαργαρίτα Μαρκίδου, Μαρία Παρασκευά, Ευριπίδου Ευρούλα και Αλέξανδρος Γρίβας. Τους μαθητές στο συνέδριο συνόδευε ο φυσικός κ. Νικόλας Νικολάου που είναι και γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Πέραν από τους μαθητές που έλαβαν μέρος στις εργασίες και παρουσίασαν έρευνες στο συνέδριο το συνέδριο παρακολούθησαν και άλλοι μαθητές από το σχολείο μας.
Ήταν μία εξαιρετική εμπειρία μέσα από την οποία εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας όσον αφορά τα θέματα των πιο πάνω εργασιών. Η συνεργασία και η συναναστροφή με άλλα άτομα ήταν ένα από τα προτερήματα που μας προσέφερε η συμμετοχή μας σε αυτές τις εργασίες. Μάθαμε να μην δουλεύουμε ατομικά αλλά ομαδικά αλληλοβοηθώντας έτσι ο ένας τον άλλον δημιουργώντας ένα κλίμα επικοινωνίας και κατανόησης. Αυτό το τριήμερο δεν ήταν μόνο ψυχαγωγικό αλλά και εκπαιδευτικό ταυτόχρονα αφού κάναμε καινούργιες φιλίες και μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε τις παρουσιάσεις που γίνονταν από τα άλλα σχολεία για διάφορα θέματα. Καλό θα ήταν να μην αποφεύγαμε να συμμετάσχουμε σε τέτοιου είδους εργασίες αλλά να προσπαθήσουμε να εμπλεκόμαστε σε όσες περισσότερες μπορούμε αφού μόνο οφέλη μπορείς να αποκτήσεις.