Πρώτο Παγκύπριο Συνέδριο 2012

1ος στόχος Σχολικής χρονιάς 2011 – 2012, ‘Το σχολείο μας – Ένα εργαστήριο ανάπτυξης κριτικής σκέψης, δημιουργικότητας και συνεργασίας

Υπεύθυνος Καθηγητής: Νικόλας Νικολάου

 

Για τη προώθηση του πρώτου στόχου της σχολικής χρονιάς από τους καθηγητές φυσικής και γενικά φυσικών επιστημών προωθούνται η δημιουργία ερευνητικών ομάδων μαθητών για να ασχοληθούν με τα πιο κάτω θέματα:

 

  1. Εξοικονόμηση νερού, γκρίζα νερά και παραγωγή νερού από υδρατμούς σε ένα σπίτι. Μέσα από την εργασία αυτή οι μαθητές θα αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες για το πιο πάνω θέμα και θα αναπτύξουν τη κριτική τους σκέψη. Η ερευνητική ομάδα αποτελείτε από 4 μαθητές.

 

  1. Ζωή στον Άρη. Μέσα από αυτή την ερευνητική εργασία οι μαθητές θα ασχοληθούν με τον πλανήτη Άρη και θα προσπαθήσουν μέσα από δικές τους καινοτόμες ιδέες και μέσα από τη βιβλιογραφία για την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης να δημιουργήσουν συνθήκες στον Άρη με τα στοιχεία που υπάρχουν εκεί παρόμοιες με τις συνθήκες στη Γη έτσι ώστε να μπορέσει να κατοικηθεί ο Άρης στο μέλλον. Η ερευνητική ομάδα αποτελείτε από 3 μαθητές.

 

  1. Εξοικονόμηση ενέργειας στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου. Οι μαθητές θα προσπαθήσουν να κάνουν συνείδηση όλων μας μαθητών και καθηγητών την εξοικονόμηση ενέργειας στο Λύκειο μας και όχι μόνο. Μέσα από δικές τους παραγωγές βίντεο, επίβλεψη έτσι ώστε να γίνετε εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον τα διαλείμματα και τη παραγωγή βιοντίζελ που θα κάνουν μέσα από τη μηχανή παραγωγής βιοντίζελ που έχουμε στημένη στο σχολείο μας θα προσπαθήσουν να δώσουν το δικό τους στίγμα στο σχολείο.  Η ερευνητική ομάδα αποτελείτε από 8 μαθητές.

 

  1. Βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίου. Οι μαθητές θα πάρουν τα σχέδια ενός σπιτιού ήδη υφιστάμενου και θα προσπαθήσουν να προτείνουν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής ενέργειας μέσα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το συγκεκριμένο σπίτι. Αυτά θα γίνουν αφού ενημερωθούν πρώτα για το θέμα μέσα από βιβλιογραφία και από το διαδίκτυο. Μέσα από τις προτάσεις τους θα βγάλουν το επιπλέον κόστος για αυτή τους την ενέργεια που θα είχε το σπίτι αν εφαρμόζονταν οι προτάσεις τους και τέλος να κάνουν τη μακέτα του σπιτιού πως θα ήταν με τις δικές τους προτάσεις.   Η ερευνητική ομάδα αποτελείτε από 5 μαθητές.

 

  1. Ραδιενέργεια – Κίνδυνος; Από πού; . Οι μαθητές θα ασχοληθούν με το φλέγον θέμα της ραδιενέργειας. Η απόφαση για αυτή την ερευνητική εργασία πάρθηκε από τους μαθητές μετά από τις περσινές συζητήσεις και τη διαρροή Ραδιενέργειας από το Πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα μετά από το τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία. Οι μαθητές θα ενημερωθούν για τη Ραδιενέργεια, τα πυρηνικά εργοστάσια και γενικά τις πηγές ραδιενέργειας, αφού βρουν τα όρια θα κάνουν τις δικές τους μετρήσεις ραδιενέργειας σε οικοδομικά υλικά στο σπίτι έτσι ώστε να ξέρουν και να αποκτήσουν τη δική τους άποψη, το δικό τους εργαστήριο ανάπτυξης κριτικής σκέψης. Υπάρχει η σκέψη να ενημερώσουμε και τη πολιτική ηγεσία για τις μετρήσεις μας έτσι ώστε να ξέρουν και την ύπαρξη ραδιενέργειας στη καθημερινή μας ζωή. Η ερευνητική ομάδα αποτελείτε από 5 μαθητές.

 

  1. Μετρήσεις βενζολικών αερίων στο σχολείο και σε βενζινάδικα. Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει την εργασία που ξεκίνησε από πέρσι και δεν είχε τελειώσει. Θα παρθούν μετρήσεις αέριων παράγωγων της βενζίνης έτσι ώστε να δούμε κατά πόσο είναι μέσα στα όρια που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Οι μετρήσεις θα γίνουν ακτινικά έτσι ώστε να δούμε κατά πόσο επηρεάζονται κάτοικοι που μένουν κοντά σε βενζινάδικα. Σε έρευνα που έγινε πέρσι φάνηκε η δυσφορία των ατόμων που μένουν κοντά σε βενζινάδικα και έτσι τώρα θα γίνουν μετρήσεις έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε μετρήσεις για τη συγκέντρωση των αερίων παράγωγων του βενζολίου. Αφού γίνουν μετρήσεις θα αναπαρασταθούν γραφικά έτσι ώστε να γίνει χαρτογράφηση της περιοχής σε αέρια παράγωγα του βενζολίου. Οι μετρήσεις θα γίνουν σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ. Η ερευνητική ομάδα αποτελείτε από 4 μαθητές.

 

  1. Μετρήσεις αέριων παράγωγων σε χώρους όπου υπάρχουν φωτοτυπικές. Μετά την περσινή έρευνα που έγινε με μετρήσεις των αερίων ρύπων σε αίθουσες διδασκαλίας και των αποτελεσμάτων που είχαμε με τη μία αίθουσα να έχει πάρα πολλούς αέριους ρύπους αποφασίστηκε φέτος από τους μαθητές να μετρήσουν τους αέριους ρύπους σε περιοχές που υπάρχουν φωτοτυπικές ή εκτυπωτές. Οι μαθητές μέσα από τις δικές τους μετρήσεις και την ανάλυση των μετρήσεων θα αναπτύξουν τις απόψεις τους για το θέμα και θα διεκδικήσουν αλλαγές σε αυτές τις αίθουσες έτσι ώστε να γίνουν πιο ανθρώπινες. Η ερευνητική ομάδα αποτελείτε από 3 μαθητές.

 

  1. Κομποστοποίηση (Λιπασματοποίηση) Οργανικών αποβλήτων στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου. Οι μαθητές θα ενημερωθούν για τη κομποστοποίηση και θα προσπαθήσουν να κατασκευάσουν το δικό τους κομποστοποιήτη έτσι ώστε να γίνετε ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων στο σχολείο μας και να παράγουμε το δικό μας βιολογικό λίπασμα. Η ερευνητική ομάδα αποτελείτε από 5 μαθητές.

 

  1. Γένεση του Σύμπαντος. Θρησκεία ή Επιστήμη; Οι μαθητές θα οργανωθούν σε δύο ομάδες και θα ενημερωθούν για τις απόψεις των διαφόρων θρησκειών για τη Γένεση του Σύμπαντος αλλά και τι υποστηρίζει η Επιστήμη για τη Γένεση του Σύμπαντος. Τέλος θα συνοψίσουν τα αποτελέσματα τους αφού πάρουν και την άποψη των μαθητών μέσα από μια έρευνα. Η ερευνητική ομάδα αποτελείτε από 5 μαθητές.

 

  1. Κατασκευή Ηλιακού Φούρνου. Οι μαθητές αφού ενημερωθούν για τους Ηλιακούς φούρνους θα προσπαθήσουν να κατασκευάσουν το δικό τους Ηλιακό φούρνο στο σχολείο για ψήσιμο φαγητού σε μια καλή μέρα με ηλιοφάνεια. Μέσα από αυτή την ερευνητική εργασία οι μαθητές θα αναπτύξουν τη δημιουργικότητα τους για τη κατασκευή του ηλιακού φούρνου. Η ερευνητική ομάδα αποτελείτε από 5 μαθητές.

 

  1. Παραγωγή σαπουνιών και κρεμών ομορφιάς από τη γλυκερίνη. Από τη παραγωγή του βιοντίζελ στο σχολείο μας παίρνουμε σαν παράγωγο και γλυκερίνη. Αποφασίστηκε όπως συγκροτηθεί μια ομάδα μαθητών για να κατασκευάσουν χειροποίητα σαπούνια αλλά και κρέμες ομορφιάς με πρώτη ύλη τη γλυκερίνη. Η ερευνητική ομάδα αποτελείτε από 5 μαθητές.

 

  1. Θα γίνουν ακόμα δύο ερευνητικές εργασίες από τους συνάδελφους της Βιολογίας. Ρώτα τη κα Μαργαρίτα για να σου πει.

 

Οι πιο πάνω ερευνητικές εργασίες θα διεκπεραιωθούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2011 – 2011 στα πλαίσια του 1ου στόχου της σχολικής χρονιάς. Επίσης στα πλαίσια του πρώτου στόχου το σχολείο μας μαζί με 4 άλλα Λύκεια αποφάσισαν να διοργανώσουν το πρώτο Παγκύπριο συνέδριο μαθητών καθηγητών για τις φυσικές επιστήμες. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις δύο μέχρι τις 4 Μαρτίου στο Πισσούρι  και θα παρουσιάσουν εργασίες μαθητές και καθηγητές πάνω στις πιο κάτω θεματικές ενότητες:

  • Διδακτική Φυσικών επιστημών
  • Ενέργεια
  • Βιομηχανία και Εκπαίδευση
  • Αστρονομία
  • Υγεία
  • Περιβάλλον

Το 1ο Παγκύπριο συνέδριο μαθητών και καθηγητών για τις Φυσικές Επιστήμες, διοργανώνεται από τα Λύκεια Πολεμιδιών, Αγίου Αντωνίου,  Αγίου Σπυρίδωνα, Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου και το Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού, από τις 2-4 Μαρτίου 2012, στο ξενοδοχείο Columbia Resort στο Πισσούρι.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να φέρει σε επαφή τους μαθητές και τους συναδέλφους των Φυσικών Επιστημών  και να αποτελέσει βήμα διάχυσης της γνώσης και ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών. Το συνέδριο είναι υπό την αιγίδα της ένωσης Κυπρίων Φυσικών και των Συνδέσμων καθηγητών Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.